Adrović na N1 televiziji – Izloženost banaka prema Agrokoru ostavlja bankarski sustav stabilnim

Zagreb, 13. travnja. 2017. - Iz cjelokupnog novčanog priljeva s novim kreditom domaćih banaka izuzete su naplate starih obaveza koje će biti na čekanju pa će cash flow biti dovoljan za podmirivanje svih tekućih obaveza Agrokora – pojasnio je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka gostujući na temu Agrokora na N1 televiziji.

Budući da se „stand still“ aranžmanu kojeg su inicirale velike banke nije priključila većina vjerovnika, državna intervencija zakonom je, smatra Adrović, bila jedino moguće rješenje.

Na novinarsko pitanje kako će se riješiti dug po mjenicama, Adrović je rekao da je posljednji stav banaka zadržati u naplati svoja regresna prava ali i staviti takva potraživanja u mirovanje sve do izrade plana restrukturiranja, koji će predložiti na koji način će se sva bivša potraživanja podmiriti.

Komentirajući ulogu HNB-a, Adrović ja objasnio da je centralna banka intervenirala u trenutku kada je prosudila da je to za stabilnost ukupnog sustava potrebno, no izloženost domaćih banaka, kako navodi Adrović, nije razlog za brigu. Ukupna zaduženost bankarskog sustava prema Agrokoru je između 5 do 7 milijardi kuna, i s obzirom na ukupni kapital banaka od gotovo 55 milijardi kuna, on kao i kod konverzije CHF kredita može podnijeti taj teret i ostati stabilan pa građani – štediše mogu biti u potpunosti mirni. 

Cijeli intervju na N1 pogledajte ovdje.

 

LinkedIn icon