Europski tjedan novca 2016.: HUB izradio Financijski vodič za mlade

 

Zagreb, 14. ožujka 2016. - U Hrvatskoj je započelo obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca koje će trajati do 18. ožujka 2016. godine. Ministarstvo financija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska narodna banka, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hrvatska udruga banaka, Hrvatski ured za osiguranje, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava i Zagrebačka burza na okruglom stolu Financijska pismenost i mladi predstavili su aktivnosti kojima će obilježiti ovaj tjedan. 

„HUB i njegove članice još od 2006. godine nizom različitih projekata i edukativnih programa kontinuirano promiču važnost financijske pismenosti koja ima širu društvenu korist. Prošle je godine gotovo 6.000 građana, od čega 4.500 mladih i djece, sudjelovalo u edukativnim aktivnostima HUB-a i banaka članica povodom obilježavanja Europskog tjedna novca. HUB i njezine članice i dalje će ulagati napore u području financijskog obrazovanja, a naročito mladih“, izjavio je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka (HUB).

Hrvatska udruga banaka ove je godine izradila Financijski vodič za mlade, edukativni materijal koji mladima pruža informacije za lakše upravljanje financijama na važnim životnim prekretnicama poput odlaska na fakultet, prvog zapošljavanja, kupovine kuće ili automobila, vjenčanja, rođenja djeteta ili odlaska u mirovinu. Dobre se financijske navike razvijaju od djetinjstva, a ovaj Vodič pomoći će im u dobrom planiranju i upoznavanju financijskih proizvoda i usluga kako bi u važnim životnim situacijama odabirali najbolje te izbjegli dodatne troškove. 

Osim Vodiča HUB je pripremio Infografiku s izdvojenim rezultatima istraživanja financijske pismenosti u Republici Hrvatskoj koje je 2015. godine za Hrvatsku narodnu banku i Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga, a prema metodologiji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), provela agencija Ipsos.

Banke članice HUB-a i ove će se godine pridružiti obilježavanju Europskog tjedna novca organizacijom niza događanja, od edukativnih predavanja učenicima u školama, radionica i izložbi, sudjelovanja na okruglim stolovima i tribinama posvećenima financijskom obrazovanju do posjeta učenika bankama.

Europska bankovna federacija (EBF) oformila je europsku financijsku edukativnu platformu u siječnju 2014. godine, a Europski tjedan novca prvi je put održan 2015. Već prve godine sudjelovalo je više od 20 zemalja koje su organizirale oko 500 aktivnosti za više tisuća mladih između 7 i 18 godina starosti.

Više informacija o Europskom tjednu novca možete pronaći na internet stranici http://www.europeanmoneyweek.eu/.

Prošlogodišnji obrazovni materijali koje je izradila Hrvatska udruga banaka mogu se pronaći na internetskoj stranici HUB-a http://www.hub.hr/hr/obrazovni-materijali-o-osnovama-financija, a više informacija o temi financijske pismenosti u rubrici http://www.hub.hr/hr/financijska-pismenost

LinkedIn icon