HUB Analize broj 55: Suočavaju li se i dobra poduzeća s financijskim ograničenjima II

Na varijabilnom uzorku više od 3 500 tvrtki u razdoblju od trećeg tromjesečja 2008. do drugog tromjesečja 2015. istraženo je susreću li se i dobra poduzeća s financijskim ograničenjima. U panel regresijskoj analizi kontroliraju se učinci karakteristika poduzeća i sektora, jer se očekuje da se lošija poduzeća susreću s financijskim ograničenjima. Istraživački je zadatak pronaći događa li se to i dobrim poduzećima (tzv. dodatna, strukturna ili sustavna financijska ograničenja). Analiza pokazuje da su dodatna financijska ograničenja djelovala u godinama krize, ali su oslabila ili posve nestala nakon 2013. U vrijeme dok su bila aktivna, strukturna financijska ograničenja uglavnom su se mogla objasniti promjenama pasivnih kamatnih stopa, odnosno vanjskim udarima na troškove financiranja.

Analiza je pokazala i mogućnost da se poduzeća u kojima aktivnost i narudžbe rastu suočavaju s financijskim ograničenjima. Međutim, veličina poduzeća, kapitalizacija i dobit kompenziraju taj učinak. Oni znatno smanjuju vjerojatnost pojave financijskih ograničenja. Ispitan je i učinak predstečajnih nagodbi. Pokazalo se da predstečajne nagodbe zahvaćaju uistinu financijski ograničena poduzeća, ali ne smanjuju intenzitet financijskog ograničenja. Prema tome, ova analiza za sada nije uspjela identificirati pozitivan učinak predstečajnih nagodbi na otklanjanje financijskih ograničenja kod većih poduzeća.

Mišljenja i rezultati koji se iznose i prikazuju u ovom dokumentu ne predstavljaju službena stajališta Hrvatske udruge banaka. Analizu je pripremila Arhivanalitika za Hrvatsku udrugu banaka. Zahvaljujemo svim komentatorima radne inačice materijala i mr. sc. Jaseni Torma koja je surađivala na izradi materijala.
 
 
LinkedIn icon