HUB Analize broj 7

Omjer vanjskoga duga i BDP-a strukturni je pokazatelj koji se nalazi pod utjecajem dostignute razine gospodarskog razvoja (veći razvoj znači veći omjer), veličine zemlje (manja i otvorenija gospodarstva imaju veći omjer zaduženosti) i članstva u monetarnoj uniji (članstvo može biti povezano s većom zaduženošću). Kada se uspoređuje sa sličnim državama, omjer u Hrvatskoj nije previsok i stabilizira se, dok u drugim zemljama nove Europe uglavnom raste. Isti zaključak vrijedi za udjel banaka u vanjskom dugu. Što je veća razina gospodarskoga razvitka, to je udjel banaka u vanjskom dugu veći. Ova pravilnost govori o produktivnoj ulozi banaka u smislu vještina upravljanja rizicima i pribavljanja kapitala kojima se osigurava stabilnost i rast cjelokupnoga gospodarstva. Udjel banaka u ukupnome vanjskom dugu Hrvatske nije velik u usporedbi sa sličnim zemljama. Taj udjel se ove godine dodatno smanjuje izravnim zaduživanjem poduzeća u inozemstvu umjesto kod banaka u Hrvatskoj (radi limitiranja plasmana u zemlji).
Kratkoročni indikatori financijske ranjivosti ne ukazuju na to da je Hrvatska neposredno ugrožena zbog globalnih financijskih kolebanja. Njen deficit na tekućem računu bilance plaćanja i fiskalni deficit ne odskaču u usporedbi s drugim zemljama koje bilježe još i veće deficite. Jer deficiti i rast inozemnih obveza neizbježni su pratitelji procesa realne konvergencije u uvjetima brze financijske integracije. Iako razmjeri financijskih poteškoća na globalnom tržištu nisu veliki i zasad se ne očekuje da bi mogli bitno usporiti rast u Europi, oprez nije naodmet. Fiskalni suficit i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi radi povećanja konkurentnosti jedine su učinkovite mjere opreza u takvim uvjetima.

Hrvatska udruga banaka je ovaj sedmi broj HUB Analiza na temu "Vanjskog duga" predstavila javnosti na Okruglom stolu koji se održao 3. prosinca 2007. u Novinarskom domu u Zagrebu. Cilje je bio predstaviti publikaciju koja ce pozvati na staloženu i na činjenicama i argumentima zasnovanu stručnu raspravu kako razborit oprez ne bi presao granicu bezrazloznoga straha.

Uz sudjelovanje uvaženih ekonomskih stručnjaka, Okruglim stolom je moderirao dr. Ante Čičin-Šain koji je za čitatelje "HUB Analiza" odlučio ponuditi osobno viđenje glavnih poruka. (vidi pod dokumenti - "Cicin sain prikaz").

Cicin Sain prikaz.

HUB Analize broj 7 - vanjski dug.

LinkedIn icon