HUB Pregledi 1/2018. Pad dobiti zbog rezervacija i pad kamatnih stopa te loših kredita obilježili su poslovanje banaka 2017.

Banke su krizu u Agrokoru dočekale spremne i visoko kapitalizirane (među šest najbolje kapitaliziranih bankarskih sustava u EU). Prema očekivanjima, kriza koncerna umanjila je dobit 2017. u usporedbi s 2016. zbog rasta troškova ispravaka vrijednosti i rezerviranja. Unatoč tome, banke su ostale umjereno profitabilne s povratom na aktivu od oko 0,9% i povratom na kapital oko 6,2%, spremne za odgovor na potražnju za kreditima.

Prošlu godinu obilježio je i znatan pad kamatnih stopa u svim segmentima kreditnog posredovanja. Pri čemu su kamatne stope na stambene kredite zabilježile najveći pad u proteklih desetak godina.

O kretanju kamatnih stopa na kredite i depozite u prošloj godini, gdje su kamatne stope u usporedbi sa zemljama eurozone te srednje i istočne Europe ali i detaljnije o poslovanju banaka u 2017. uz nove kategorije potražite u prvim ovogodišnjim HUB Pregledima.

HUB Pregledi 01/2018

 

LinkedIn icon