HUB sudjelovao na radionici o izvansudskom restrukturiranju neprihodujućih kredita poduzećima

Zagreb, 22. studenog 2016. - Hrvatska udruga banaka (HUB) sudjelovala je na Radionici o izvansudskom restrukturiranju (ISR) neprihodujućih kredita poduzećima, koja je u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održana u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske. Na radionici su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa, Hrvatska narodne banke, komercijalnih banaka te domaći i strani odvjetnici, a razgovaralo se o mogućnostima stvaranja uvjeta za veći broj postignutih izvansudskih nagodbi koje bi smanjile razinu visokih neprihodujućih korporativnih kredita koji u Hrvatskoj čine čak 20% BDP-a.

Događanje je bila prigoda i za Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske da podsjeti na Vladine „Smjernice za restrukturiranje duga poduzetnika izvansudskim sporazumom“ koje su usvojene još u listopadu prošle godine. Zaključeno je da su potrebne dodatne stimulativne mjere za podupiranje ISR-a u Hrvatskoj, da bi dužnici razgovore o nagodbi trebali započeti što ranije te da je važno uspostaviti bolje povjerenje među vjerovnicima kako bi se zajedničkim dogovorom došlo do najboljeg rješenja za svaku pojedinu tvrtku. Upravo zato, naglašena je i potreba za uključivanjem medijatora koji mogu aktivno rukovoditi tim dobrovoljnim procesom.

Vedrana Jelušić Kašić, regionalna direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju, istaknula je da je visoka razina loših kredita u mnogim zemljama u kojima EBRD ulaže, a posebno u Hrvatskoj i dalje ozbiljan problem te da je njihovo rješavanje ostao teret, kako za banke koje na njih otplaćuju visoke rezervacije, tako i za tvrtke koje ostaju prezadužene i ne mogu nastaviti poslovno djelovati. "Vjerujemo da bi izvansudske nagodbe, sklopljene između vjerovnika – kreditora i dužnika mogle u rješavanju tog problema igrati važnu ulogu“, zaključila je gđa. Jelušić Kašić.

Zdenko Adrović, direktor HUB-a, tijekom rasprave je naglasio da u Hrvatskoj još postoji prostor da se kroz precizniju regulativu otvore veće mogućnosti koje će osigurati vjerovnicima veću vjerojatnost ispunjenja dogovora kao i veću spremnost dužnika na realizaciju dogovorenog sporazuma. „HUB će kao interesno udruženje 19 banaka, aktivno sudjelovati u unapređenju propisa koji će na lakši i jednostavniji način omogućiti da u praksi izvansudski pregovori s dužnicima započnu češće i da se ubrzaju“, podsjetio je g. Adrović.

„Da bi se olakšalo izvansudsko restrukturiranje, trebamo razvijati i kulturu povjerenja. Pravna reforma nije sama po sebi dovoljna", zaključio je tom prigodom, između ostalog, viceguverner Hrvatske narodne banke, g. Bojan Fras.

Radionica je održana u okviru europske bankovne koordinacije „Bečke inicijative“ - okvira za očuvanje financijske stabilnosti u ovom dijelu Europe. Pokrenuta je na vrhuncu prvog vala globalne financijske krize u siječnju 2009. godine, a danas je usmjerena na razvijanje rješenja za smanjenje NPL-a u SIE zemljama.  

 

LinkedIn icon