Objavljen web Nacionalnog centra podrške za informiranje i zaštitu vlasnika računala

Zagreb, 16. travnja 2014. – S obzirom na daljnje prisustvo zlonamjernih programa (virusa, trojanaca i sličnih) kojima se pokušavaju prikupljati tajni podaci vlasnika računala građana u Hrvatskoj, Hrvatska udruga banaka (HUB) obavještava da je Odjel za Nacionalni CERT (National Computer Emergency Response Team) pri Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži CARNet pustio u rad posebnu web stranicu www.antibot.hr kako bi vlasnike računala dodatno informirao i zaštitio od takvih kriminalnih radnji. Odjel za Nacionalni CERT osnovan je u skladu sa Zakonom o informacijskoj sigurnosti RH i prema tom Zakonu jedna od zadaća je obrada incidenata na internetu, tj. očuvanjeinformacijske sigurnosti u RH.

Navedeni portal Nacionalnog centra podrške pomaže korisnicima računala u provjeri je li njihovo računalo zaraženo, kako instalirati servisni paket EU-Cleaner koji uklanja maliciozne datoteke te kako ubuduće zaštiti računala od nove zaraze malicioznim sadržajem uz upute o sigurnijem pretraživanju interneta.

Uz korištenje instrukcija i alata s navedenog portala, svakako se preporučuje da vlasnici zaraženih računala angažiraju i dodatnu stručnu IT podršku odmah po otkrivanju prisutnosti malicioznog koda radi sveobuhvatnog pristupa rješavanju uzroka narušavanja sigurnosti njihovih IT sustava.

Podsjećamo da je HUB još krajem ožujka upozorio na navedene napade jer su kod nekih klijenata računala zaražena programima koji napadačima omogućavaju kontrolu nad računalom i pristup aplikacijama na računalu i vanjskim servisima (npr. e-mail sustav). Računala se mogu zaraziti na različite načine, primjerice, otvaranjem zaraženih privitaka elektroničkih poruka, otvaranjem linkova s malicioznim kodom na internetu, korištenjem programa za udaljeni nadzor računala, itd.

S obzirom da je cilj napadača koristiti podatke s računala građana i poslovnih subjekata, članice HUB-a i dalje upozoravaju sve svoje klijente da se u korištenju računala nastave pridržavati svih sigurnosnih pravila te da svoje identifikacijske oznake, PIN-ove i druge povjerljive podatke, ne odaju drugim osobama ni na koji način (direktno, telefonski, putem interneta ili elektroničke pošte).

Ovim se pokušajem zlouporabe posebno ciljaju poslovni korisnici koji u internetskom bankarstvu autoriziraju transakcije karticama i čitačima ili USB sigurnosnim uređajima spojenim na računala, dok kod korištenja e-bankarstva za građane računi fizičkih osoba nisu ugroženi čak niti ako je računalo korisnika napadnuto. I dalje vrijedi upozorenje svim korisnicima internetskog bankarstva za poslovne korisnike da obavezno nakon korištenja internetskog bankarstva izvade pametnu karticu ili USB sigurnosni uređaj iz računala.

LinkedIn icon