Pobjednički tim iz Šibenika u Bruxellesu na finalnom natjecanju Europski kviz o novcu

Zagreb, 7. svibnja 2018. – Učenici Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika, Niko Perica i Roko Petković, putuju u Bruxelles gdje će sudjelovati na finalnom natjecanju kviza znanja o novcu.

Europski kviz o novcu održao se u 27 europskih država, a sudjelovalo je više od 41,300 učenika.

Završno natjecanje održava se u Bruxellesu 8. svibnja na kojem će sudjelovati učenici iz 25 europskih država, pobjednici nacionalnih natjecanja.

 Europski kviz o novcu je natjecanje iz područja financijske pismenosti koje organiziraju udruge banaka iz Europe pod koordinacijom Europske bankovne federacije (EBF).

 Podsjetimo, Hrvatska udruga banaka u suradnji s Institutom za financijsku pismenost Štedopis i uz pozitivnu ocjenu Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske uoči Europskog tjedna novca je organizirala „Europski kviz o novcu’’ (eng. European Money Quiz), online natjecanje na Kahoot! platformi za učenike od 13 do 15 godina.

 Nacionalnom natjecanju koje je održano 16. ožujka 2018., pristupilo je oko 1,500 učenika iz 140 škola iz cijele Hrvatske. Prijavljeni timovi pokazali su zavidno znanje u području financija, a učenici Marko Čubrić, Niko Perica, Roko Petković i Bruno Petković iz Šibenika bili su najtočniji i najbrži te time osigurali odlazak na završno natjecanje u Bruxelles.

 ''Očekujemo da ćemo se u Bruxellesu prvenstveno dobro zabaviti i sklopiti nova poznanstva. Prvo mjesto u Hrvatskoj je za nas velika pobjeda a putovanje u Bruxelles je nagrada ali i prilika da predstavljamo svoju zemlju u najboljem svjetlu pred cijelom Europom'', uzbuđeno su najavili finalno natjecanje učenici Niko Perica i Roko Petković.

 ''Učenici su sa zanimanjem prihvatili model učenja o novcu i sudjelovali na natjecanju. Učenici su se izvrsno pripremili uz pomoć profesorice Jasminke Paić. Smatram da su osvajanjem prvog mjesta na najbolji način opravdali cilj natjecanja koji je bio poučiti učenike o aspektima financijske pismenosti'', izjavio je Josip Paić, ravnatelj Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika.

 Kviz se održao povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca kako bi se unaprijedila razina financijske pismenosti. Iako jest cilj što bolje plasiranje na natjecanju, najvažniji ciljevi su da učenici nauče dodatne pojmove financijske pismenosti ili potvrde svoje znanje, te također vježbaju timski rad – zajedničko donošenje i upis odluka, tj. zajedničko odgovaranje na pitanja.

  “Izuzetno smo ponosni na odaziv učenika u Hrvatskoj te očekujemo da ćemo nastaviti s Europskim kvizom o novcu i sljedeće godine. Povratne informacije koje smo dobili od profesora i učenika nam govore kako je potrebno što više ovakvih inicijativa koje na moderan i jednostavan način potiču mlade u Hrvatskoj na učenje u područjima koja su iznimno važna za svakog čovjeka’’, izjavio je direktor Hrvatske udruga banaka, Zdenko Adrović te je na kraju zaželio učenicima iz Šibenika sreću na završnom natjecanju. ‘’Vjerujemo kako će nas naši mladi Šibenčani predstavljati u najboljem svjetlu te sam siguran kako će im putovanje u Bruxelles biti zanimljivo i poučno’’, rekao je Adrović.

LinkedIn icon