Pobjednici Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj su učenici 1. razreda Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika

 

Zagreb, 20. ožujka 2018. – Učenici Marko Čubrić, Niko Perica, Roko Petković i Bruno Petković iz 1. a razreda Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika pobjednici su prvog nacionalnog natjecanja Europskog kviza o novcu koji se održao prošlog petka putem online Kahoot! Platforme i YouTube kanala. 

Dvoje učenika iz tog pobjedničkog tima u pratnji nastavnika/nastavnice – otputovat će u Bruxelles, Belgiju, gdje će sudjelovati na Europskom finalnom natjecanju 8. svibnja 2018. U Bruxellesu će se natjecati 60-ak europskih nacionalnih finalista iz 30-ak zemalja. 

Nacionalnom natjecanju koje je održano 16. ožujka 2018. u 13:00 sati, pristupilo je 262 timova i razreda iz 140 škola iz cijele Hrvatske.

Drugo mjesto pripalo je učenicama sedmih razreda Osnovne škole Zapruđe iz Zagreba.

Treće mjesto podijelili su timovi Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Đakova i Gospodarske škole iz Varaždina.

 

Četvrto mjesto osvojio je tim učenika Osnovne škole Gustav Krklec iz Maruševca - Područna škola Druškovec, a peto mjesto zauzeo je tim iz 1. razreda Srednje poljoprivredne i tehničke škole iz Opuzena.

 

Kviz se održao povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca kako bi se unaprijedila razina financijske pismenosti. Za natjecanje, prijavljeni su 7. i 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole, različitih usmjerenja i prethodnih znanja. Iako jest cilj što bolje plasiranje na natjecanju, najvažniji ciljevi su da učenici nauče dodatne pojmove financijske pismenosti ili potvrde svoje znanje, te također vježbaju timski rad – zajedničko donošenje i upis odluka, tj. zajedničko odgovaranje na pitanja.

“Na rezultate je najviše utjecao broj točnih odgovora i brzina rješavanja svih pitanja, a prema točnim odgovorima svih razreda i timova vidljivo je da su se naši učenici dobro pripremali za kviz i da učenje o novcu nije blisko jedino učenicima ekonomskih usmjerenja već i svim ostalim školarcima, neovisno koji su smjer školovanja odabrali. Mladi žele učiti i steći financijske vještine o novcu, ako im to prezentiramo na moderan te jednostavan način i u natjecateljskom okruženju”, mišljenja je direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović, dodatno naglasivši da sada predstoji priprema naših najboljih natjecatelja za europsko finale. “Vjerujemo da imamo veliku priliku biti u utrci za najbolje rezultate jer vidimo velik entuzijazam i želju mladih Šibenčana da uz najvišu razinu znanja predstave našu zemlju u što boljem svjetlu”, naglasio je Adrović. 

Neovisno što je nacionalno natjecanje završilo, dobrodošli su svi mladi, ali i oni stariji, da i dalje rješavaju kvizove za vježbu iz područja financijske pismenosti, znanja o novcu, matematike, Europske Unije i ostalih srodnih tema te provjere svoje znanje na http://www.hub.hr/hr/kvizovi

Čestitamo svim učenicima na pripremi i sudjelovanju u natjecanju, a posebno učenicima Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika kojima želimo puno uspjeha u Bruxellesu.

Zahvaljujemo svim nastavnicima i drugom osoblju škola na pripremi i koordinaciji učenika za ovo natjecanje.

 

Europski kviz o novcu 2018., Hrvatska – rezultati
Najbolje plasiranih timovi učenika,
prema osvojenim bodovima, dolaze iz ovih škola:

 

POREDAK

NAZIV ŠKOLE I GRAD/MJESTO

BROJ OSVOJENIH BODOVA

1

GIMNAZIJA ANTUNA VRANČIĆA, ŠIBENIK

16373

2

OSNOVNA ŠKOLA ZAPRUĐE, ZAGREB

16352

3

GIMNAZIJA ANTUNA GUSTAVA MATOŠA, ĐAKOVO

16346

3

GOSPODARSKA ŠKOLA VARAŽDIN, VARAŽDIN

16346

4

OSNOVNA ŠKOLA GUSTAV KRKLEC, MARUŠEVEC, PODRUČNA ŠKOLA DRUŠKOVEC

16335

5

SREDNJA POLJOPRIVREDNA I TEHNIČKA ŠKOLA OPUZEN, OPUZEN

16332

LinkedIn icon