Pokrenuta “Nova europska platforma za financijsko obrazovanje”

 

 

Pokrenuta “Nova europska platforma za financijsko obrazovanje”

Skupina od devet europskih organizacija i udruga pokrenula je “Novu europsku platformu za financijsko obrazovanje”, izvijestila je iz Brisela Europska bankovna federacija (EBF).

Inicijativa želi promovirati potrebu za financijskim obrazovanjem i poticanjem financijske pismenosti u Europi, posebice među mladim ljudima i poduzetnicima. Ona također nastoji potaknuti vodstvo na razini Europske Unije u ovom području.

 Platforme - osnivački partneri su:

-              Better Finance;

-              CFA Institute;

-              EUROCHAMBRES;

-              European Banking Federation (EBF);

-              European Banking & Financial Services Training Association (EBTN);

-              European Fund and Asset Management Association (EFAMA);

-              European Microfinance Network (EMN)

-              Insurance Europe;

-              JA Europe.

Zajedno do većih rezultata

Partneri su se složili da će ujediniti svoje snage da se unaprijedi financijska pismenost u Europi. Platforma služi za razmjenu ideja, informacija, saznanja i iskustva, kao i da olakša rasprave o tome kako Europska unija može igrati vodeću ulogu u promicanju financijske pismenosti. Platforma će također pomoći partnerima da koordiniraju svoja sudjelovanje u inicijativama na europskoj razini za razvoj potencijalne sinergije a bez dupliciranja poslova.

Partneri dijele uvjerenje da održiv financijski sustav počiva na dva stupa:

-          dobrom funkcioniranju konkurentnih financijskih institucija

-          financijski pismenim potrošačima, investitorima i poduzetnicima.

Poticati na odluke za sigurniju budućnost

Financijsko obrazovanje, koje može imati mnogo različitih oblika, daje ljudima bolje razumijevanje o tome kako upravljati financijama. To im može pomoći donositi informirane odluke kod štednje za mirovinu odlazak u mirovinu te da izbjegnu nepotrebne rizike, pretjerano zaduživanje i moguće financijske isključenosti u životu i poslovanju.

Istovremeno, financijsko obrazovanje i dalje obvezuje financijske institucije u odgovornosti u pružanja efikasne, jasne i razumljive informacije u poslovanju s građanima i tvrtkama.

Najavljena platforma bit će otvorena i drugim zainteresiranim stranama koje dijele iste ciljeve i žele udružiti svoje napore i resurse u ovom području.