Svjetski tjedan novca u Hrvatskoj od 10. do 17. ožujka 2014.

Global Money Week

 "Financijsko obrazovanje je proces izgradnje kapaciteta kojim pojedinci podižu svoje razumijevanje financijskih proizvoda i sadržaja te putem informacija, poučavanja i objektivnih savjeta razvijaju vještine i samopouzdanje, kako bi mogli postati svjesniji financijskih rizika, ali i prilika za informirane odluke, te kako bi znali kome se obratiti za pomoć, izgraditi prikladne stavove i reakcije, a radi poboljšanja svog financijskog položaja i dobrog upravljanja novcem."

 Zagreb, 6. ožujka 2014. -  Hrvatska će prvi puta, u razdoblju od 10. do 17. ožujka 2014., obilježiti Svjetski tjedan novca (izvorno Global Money Week  www.globalmoneyweek.org) nizom aktivnosti koje su usmjerene ka podizanju opće razine financijske pismenosti u društvu.

Banke, članice HUB-a, osiguravatelji, Hrvatska narodna banka, Zagrebačka burza i druge financijske institucije tijekom Svjetskog tjedna novca pozivat će u posjetu skupine srednjoškolaca i upoznati ih sa svojim radom.

Hrvatska udruga banaka će u Svjetskom tjednu novca objaviti revidirani Mali bankovni pojmovnik  koji obuhvaća osnovne bankovne pojmove objašnjene na jednostavan način. Pojmovnik je besplatan i bit će dostupan na internet stranicama HUB-a.

Cilj projekta Global Money Week je kreirati platformu za suradnju nacionalnih dionika iz različitih sektora na razvoju financijskog obrazovanja. Projekt globalno provodi pokret Child and Youth Finance International, a u 2013. godini provodio se u 80 zemalja i obuhvatio je oko milijun djece.

U projektu Svjetskog tjedna novca u Hrvatskoj, čiji je inicijator Hrvatska udruga banaka, sudjeluju i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska narodna banka (HNB), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), Hrvatski ured za osiguranje (HUO) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

Prvi zagovaratelji i pokretači financijskog obrazovanja su OECD, Svjetska banka i EU, a temeljem njihovih preporuka Ministarstvo financija izradilo je Prijedlog nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti koji će se trajno dorađivati i sadržavati kratkoročne i dugoročne planirane aktivnosti kao i mehanizme praćenja provedbe. Cilj je potaknuti aktivnosti za podizanje svijesti i razine obrazovanja građana u području vođenja osobnih financija, kao i financijskih proizvoda i usluga. Hrvatski sabor prihvatio je Nacionalni program za zaštitu potrošača za razdoblje 2013. – 2016. godine koji, između ostalog, uključuje i podizanje razine financijske pismenosti organiziranom i kontinuiranom edukacijom građana. Ovaj program predviđa da teme zaštite potrošača i financijske pismenosti nađu svoje mjesto u obrazovnim programima hrvatskih škola.

Europska bankovna federacija (EBF) najavila je za proljeće 2015. godine obilježavanje prvog Europskog tjedna novca (izvorno European Money Week, sve informacije bit će dostupne na europeanmoneyweek.eu). Cilj projekta je djeci i mladima približiti teme o novcu i pomoći im da vode svoje financije i budu educirani u tom području. Stručnjaci za financijsku pismenost iz udruga banaka članica EBF-a i nekih pojedinačnih banaka u sklopu Europskog tjedna novca podizat će svijest o postojećim projektima financijskog opismenjavanja i poticati razvoj novih.

 

RASPORED DOGAĐANJA – SVJETSKI TJEDAN NOVCA

10. ožujka – 17. ožujka 2014.

 

Okrugli stol - Financijskim obrazovanjem do financijske pismenosti

Sudjeluju: predstavnici Ministarstva financija, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Hrvatske narodne banke, Hrvatske udruge banaka, Hrvatskog ureda za osiguranje i Hrvatske udruga poslodavaca

Mjesto održavanja: Multimedijska dvorana Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38, Zagreb

Vrijeme: ponedjeljak, 10. ožujka u 10:00 sati

Više na: public.mzos.hr

 

Javna rasprava - Novac, banke, financijalizacija

Je li novac javno dobro? Što kažu socijalisti, a što liberali

Sudjeluju: Mislav Žitko, Filozofski fakultet, Srđan Dvornik (nevladin sektor), Milan Deskar Škrbić, bankovni analitičar i Željko Ivanković, Hrvatska udruga banaka

Mjesto održavanja: Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva ulica 5, Zagreb

Vrijeme: ponedjeljak, 10. ožujka u 19:30 sati

 

IBM Finance Day 2014 - Poslovanje koje pokreće klijent

Fokus na klijenta ključ je opstanka i uspjeha svake banke, a način za njihovo ostvarenje se značajno mijenja. Mobilne tehnologije, Cloud, društvene mreže i mediji, snaga napredne analitike – sastavne su komponente rješenja za uspješnu digitalnu transformaciju.

Mjesto održavanja: Hotel Sheraton, Ulica kneza Borne 2, Zagreb

Vrijeme: utorak, 11. ožujka u 11:00 sati

Više na: IBM.hr

 

Radni ručak HUP-a s guvernerom Borisom Vujčićem  

Aktualna fiskalna situacija, predložene mjere za otklanjanje prekomjernog deficita, monetarna politika, pristup kapitalu i njegova cijena, što je posebno od interesa za mala i srednja poduzeća neke su od tema o kojima će na radnom ručku govoriti guverner HNB-a Boris Vujčić. 

Mjesto održavanja: Hotel Antunović, Zagrebačka avenija 100, Zagreb 

Vrijeme: utorak, 11. ožujka u 13:00 sati

Više na: HUP.hr

 

Okrugli stol HUB-a i magazina Banka - Banke u gospodarstvu: Tko će preuzeti rizik

Što kažu bankari, a što poduzetnici

Sudjeluju: Milan Deskar Škrbić, bankovni analitičar, Ivan Šverko, HAAB, Petar Lovrić, Hrvatska udruga poslodavaca, Ante Žigman, Hrvatska narodna banka i Tomislav Ćorić, Ekonomski fakultet

Mjesto održavanja: Hotel Dubrovnik, Ulica Ljudevita Gaja 1, Zagreb

Vrijeme: četvrtak, 13. ožujka u 11:00 sati

Više na: banka.hr

LinkedIn icon