Vaba d.d. banka Varaždin postala je devetnaesta članica Hrvatske udruge banaka

Zagreb, 15. rujna 2016.Vaba d.d. banka Varaždin postala je devetnaesta članica  Hrvatske udruge banaka (HUB), gospodarskog interesnog udruženja banaka, čime postaje promotor zajedničkih interesa i odgovornog bankovnog poslovanja. Zajednički Sporazum o pristupanju u članstvo HUB-a danas su potpisali Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka i Ivica Božan, predsjednik Uprave Vaba d.d. banke.

Potpisivanjem originala „Kodeksa dobre bankovne prakse“ Vaba banka potvrdila je prihvaćanje postavljenih standarda poslovanja i otvorene komunikacije prema klijentima i bankama s ciljem promicanja odgovornosti, javnosti i profesionalnosti bankovne struke, zajedno s ostalim članicama HUB-a. Vaba banka ubuduće će sudjelovati na sjednicama i sastancima odbora i radnih skupina HUB-a.

„Posebno smo sretni i ponosni što se danas Vaba banka kao punopravni član pridružuje Hrvatskoj udruzi banaka koja već dugi niz godina uspješno zastupa, štiti i promiče interese svojih članica, no ne manje važno i cijelog hrvatskog bankovnog sektora. Našim znanjima i profesionalnošću te prednostima koje neosporno imamo nastojat ćemo na naš način doprinijeti daljnjoj profesionalizaciji bankovne struke, no isto tako i unapređenju odgovornosti i transparentnosti u bankovnom poslovanju“, izjavio je predsjednik Uprave Vaba banke Ivica Božan.

„Ulazak Vaba banke u članstvo Hrvatske udruge banaka još je jedna potvrda da je naš rad i djelovanje u društvu prepoznato. Izuzetno nam je zadovoljstvo što je ova regionalna i perspektivna banka preuzela inicijativu i postala 19. članica HUB-a i time odlučila aktivno doprinositi ostvarenju poslovnih ciljeva Udruge. S novim pojačanjem članstva nastavit ćemo graditi i osnaživati poziciju našeg profesionalnog udruženja, zalagati se za pravnu sigurnost poslovanja, jasnu regulaciju i poštivanje kriterija stručnosti“, rekao je direktor HUB-a Zdenko Adrović.

Vaba d.d. banka Varaždin vodeća je banka sjeverozapadne Hrvatske s jasnom vizijom ulaska u prvih 10 banaka u Republici Hrvatskoj u sljedećih pet godina. Svoje korijene vuče još iz 1994. godine kad je osnovana Brodsko-posavska banka d.d. sa sjedištem u Slavonskom brodu, dok 2005. godine, naslanjajući se na tradiciju nekadašnje Varaždinske banke,  mijenja ime u Vaba d.d. banku te sjedište seli u Varaždin. Ubrzo kupuje imovinu i preuzima obveze Primus banke te otvaranjem poslovnica u Zagrebu, Čakovcu i ostalim većim gradovima sjeverozapadne Hrvatske širi svoje poslovanje i tržišni udio.

Kvalitetu poslovanja Vaba d.d. banke Varaždin prepoznala je vodeća češka banka – J&T Banka, koja je Vaba d.d. banku u lipnju  2014. godine dokapitalizirala iznosom od 75.000.000,00 kuna, čime je ukupni kapital Banke povećan na 128,7 milijuna kuna. Nakon toga slijedilo je još nekoliko povećanja temeljnog kapitala, dok danas ukupni temeljni kapital Banke iznosi 307.085.400,00 kuna, a vlasnički udio J&T banke a.s. dosegao je 82,55 posto. Udjelom od 82,55 posto u vlasničkoj strukturi i upravljanjem banke u narednom razdoblju J&T banka dodatno će unaprijediti poslovanje Vaba d.d. banke Varaždin te tako svojim kapitalom, znanjima i iskustvima, sudjelovati u daljnjem unapređenju pouzdane i moderne hrvatske banke spremne u svakom trenutku odgovoriti zahtjevima klijenata.

LinkedIn icon