Zdenko Adrović sudjelovao na konferenciji „Upravljanje potraživanja“

Usprkos novim zakonima, u Hrvatskoj nije riješen problem blokiranih dužnika, a veliki će izazov biti kako riješiti dugovanja tzv. „mega-dužnika“, izjavio je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, na današnjoj konferenciji „Upravljanje potraživanjima“ u organizaciji tjednika Lider i agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix.

Prema novim podacima FINA-e, njih 10 tisuća drži čak 63% posto blokiranog duga. Samo se na prvih tisuću dužnika odnosi 15,4 milijarde kuna, a oni koji su pojedinačno dužni više od milijun kuna imaju čak 52,1% ukupnog blokiranog duga u iznosu od 22,5 milijardu kuna.

Naime, upitno je koliko su se dosadašnji efekti mjera koji su obustavili ovrhu nad 70% ovršenika uopće dotaknuli većih dugovanja kao i koliko će stvarni efekti privremenih deblokada biti dugoročni jer ti dugovi nisu stvarno izbrisani već samo izbačeni iz statistike. Lako je moguće da će većina njih, osim onih koji su potpuno deblokirani, i dalje ostati u blokadi.

Naglasio je da za trajno rješenje Vlada treba utvrditi socijalne kriterije koji će, uz kvalitetan porezni stimulans prilikom otpisivanja, povući jasnu liniju između osobne odgovornosti i društvene solidarnosti.

Zdenko Adrović smatra i da je potrebno poboljšati i učinkovitost institucija, posebno osobnog stečaja te podržati razvoj programa prevencije prezaduženosti i tržište posrednika koji će uz edukaciju moći ponuditi konkretnu pomoć u restrukturiranju prezaduženih dugova.

Pritom, prava rješenja za velike dugove treba tražiti u bržem rješavanju sudskih predmeta i boljem funkcioniranju pravosuđa te sprječavanju zloupotreba kod mega-dužnika.

„To su kompleksni pravni slučajevi koji predugo traju, a uključuju veći broj složenih postupaka, uključujući i međunarodno pravo pa treba osnažiti institucije da mogu raditi svoj posao.“ – zaključio je na konferenciji Zdenko Adrović.

Prezentaciju s konferencije potražite ovdje.

 

LinkedIn icon