HUB Analize broj 44

Produžetak krize negativno se odrazio na poslovanje malih i srednjih poduzeća čiji rizici izrazito rastu. Slabu utjehu predstavlja činjenica da je problem identičan kao u cijeloj EU, gdje su krizom najviše pogođena mala i srednja poduzeća u trgovini i graditeljstvu.

Rast rizika znači otežano financiranje, a nastavak krize znači vrlo opreznu potražnju. To pak znači da kreditno tržište nema velike autonomne snage za pokretanje kreditnoga ciklusa. Loša je vijest i da su neke zemlje suočene s ovim problemom pokušale intervenirati posebnim kreditnim programima (npr. Velika Britanija), no oni nisu dali rezultata. Ta činjenica samo pokazuje koliko je teško poboljšati položaj malih i srednjih poduzeća u uvjetima krize.
S obzirom na intenzivno restrukturiranje i općenito nisku kapitaliziranost poduzeća, poticaji koji se oslanjanju samo na kreditne programe neće dati rezultata. Nužan je širi skup mjera koje će olakšati poslovanje u ovom segmentu, ubrzati restrukturiranje, brže istaknuti one stabilne i perspektivne među malima i srednjima, te smanjiti kreditne rizike. Tek se nakon primjene takvih mjera može očekivati da će kreditne politike dati rezultata. Dobra je vijest da banke u ovom trenutku očekuju početak oporavka kreditiranja segmenta malih i srednjih poduzetnika u 2013.

HUB Analize broj 44 - Krediti MSP.

LinkedIn icon