Iz medija

17.05.2017. Mreža: Intervju s Keithom Grossom o kibernetičkoj sigurnosti u Europi

U lipanjskom broju časopisa Mreža objavljen je intervju s Keithom Grossom, predsjednikom Odbora za kibernetičku sigurnost Europske bankovne federacije. Keith Gross već je šest godina voditelj Radne skupine za kibernetičku sigurnost EBF-a i savjetnik je Europolova Centra za kibernetički kriminal EC3 (Europol's European Centre for Cybercrime).

Pročitajte više

06.03.2017. Privredni vjesnik: Banke u zoni pozitivnog poslovanja

Neto dobit koje su hrvatske banke ostvarile u 2016. najviša je od 2008. godine. Točnije, prema podacima Hrvatske narodne banke s kojima je javnost pobliže upoznala Hrvatska udruga banaka (HUB) na briflngu za novinare, lanjska neto dobit hrvatskih banaka iznosila je 5,1 milijardu kuna.

 Zdenko Adrović, direktor HUB-a, istaknuo je kako bruto dobit u 2016. iznosi gotovo 6,5 milijardi kuna. Podsjećam, gubitak bankarskog sektora u 2015. godini bio je 4,3 milijarde kuna. Dakle, ovaj rezultat iz 2016. vraća banke u zonu pozitivnog poslovanja ocijenio je on.

Pročitajte više

03. 03. 2017. Poslovni dnevnik: Dobit na krilima nižih rezervacija i prodaja

Nakon debelog rezultatskog minusa u 2015. banke su prošlu godinu zaključile najvećim iznosom dobiti još od predkrizne 2008. Rezultatski je to bila prilično neobična godina, opisna je ocjena kojom je prošlogodišnje brojke popratio direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović.

Pročitajte više

09. 02. 2017. Poslovni dnevnik: Bankama u RH ide na ruku rumunjsko rješenje o CHF?

Rumunjski zakon o obveznoj konverziji kredita u švicarskim francima u leije po povijesnom tečaju pao je na Ustavnom sudu Rumunjske zbog kršenja pravne stečevine EU, što je Hrvatska udruga banaka (HUB) popratila konstatacijom da u Rumunjskoj nisu provedivi zakoni koji nisu u skladu s njom, ali i da su na isto hrvatske banke 2015. prije donošenja zakona o konverziji u Hrvatskoj upozoravale ondašnje čelnike Vlade, Sabora i Ministarstva financija.

Pročitajte više

02. 02. 2017. 24sata: Ponudili im kredit i uzeli eure za učešće za nestali

Kredit ćemo realizirati nakon što uplatite učešće. Bila je to poruka koju je dobilo dvoje Slavonaca na kraju internetskih pregovora s, kako se predstavio, djelatnikom francuske banke. Dogovoreni novac, a riječ je bila o nekoliko tisuća eura, su uplatili i nakon toga bankar im se nije javio.

- To je pecanje podataka putem elektroničke pošte, takozvani phising. Prevaranti šalju lažne elektroničke ili tekstualne poruke kako bi saznali osjetljive podatke ili traže avansnu uplatu novca.

Pročitajte više

02. 01. 2017. Večernji list: Kamate će padati - i za kune i za euro

Rast kamata nakon 2017. godine ovisit će više o konkurenciji i troškovima regulacije nego o kretanju euribora Hrvatski dužnici pusu i na hladno! I to je dobra vijest. Nikad korisnici kredita nisu s takvom pozornošću pratili makroekonomske pokazatelje i izjave kreatora ekonomske i monetarne politike kao što to u Hrvatskoj rade posljednjih mjeseci i godina pa je tako burne reakcije i rasprave izazvala i nedavna izjava guvernera Borisa Vujčića o mogućem rastu euribora, referentne kamate za kredite u eurima, u nekoj perspektivi.

Pročitajte više

12.12.2016. Privredni vjesnik: Blagi oporavak kreditiranja svih sektora

Hrvatska se nalazi u skupini s većinom država članica Europske unije koje bilježe manju vrijednost kredita u bilancama ove godine u odnosu na lanjsku. No, podaci o kreditnim transakcijama upućuju na blagi oporavak kreditiranja svih sektora.

Bankama kombinacija rasta depozita i slabog kreditnog oporavka omogućava nuđenje značajnijih iznosa kunskih kredita, te paralelno razduživanje u inozemstvu. Udjel inozemne u ukupnoj pasivi banaka zbog toga je dosegnuo povijesni minimum od 8,9%.

Pročitajte više

31.10.2016 HTV: Svjetski dan štednje

Svjetski je dan štednje. Hrvatski građani u prosjeku mjesečno uštede 432 kune, a sve je manje onih koji ušteđevinu drže u čarapi. Klasičnu štednju na štednim knjižicama i računima bira gotovo polovina građana pa je u rujnu ove godine štednja u bankama iznosila 165 milijardi i 600 milijuna kuna.

Pročitajte više

24.10.2016. RTL: Kampanja o opasnostima zlonamjernih mobilnih softwera

Hrvatska prati svjetske trendove i kad je u pitanju porast cyber kriminala, a hakeri se sve više prebacuju na mobilne uređaje. Stoga su MUP i Hrvatska udruga banaka pokrenuli kampanju u suradnji s EUROPOL-om. Želi se podići svijest o opasnostima zlonamjernih softwarea na mobilnim telefonima.

Pročitajte više

28.06.2016. Nova TV: Koliko se štitimo od internetskih prijevara

Prema najnovijim podacima HUB-a, više do 60 posto građana lozinke za e-mail i društvene mreže ne mijenja nikada ili samo u slučaju kada zaborave staru lozinku. Na taj način svrstavaju se u rizičnu skupinu građana kojima prijeti krađa osobnih podataka putem interneta, 28 posto građana upozorava
HUB ništa ne poduzima kada postanu žrtve internetske prijevare. S druge strane, 95 posto građana ima instaliran neki od antivirusnih sustava, ali polovina od tog broja uopće ne zna čemu ti sustavi služe.

Pročitajte više