Bili smo & izjavili

GEM istraživanje – Primorje, Istra i Gorski kotar u poduzetništvu odmah iza Zagreba

Hrvatski regulatorni okvir za poduzetnike treba učiniti jednostavnijim, a Vladine politike prema regulativi izmijeniti, jer su nam promjene u poduzetništvu i poduzetničkom okruženju nužne i hitne. Zaključak je to predstavljanja Global Entreprenuership Monitor (GEM) i okruglog stola čiji su rezultati, a posebno u pogledu stanja poduzetničkih potencijala u Primorju, Istri i Gorskom kotaru, predstavljeni na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

Pročitajte više

Zdenko Adrović: Neupitno je da će Hrvatska uvesti euro, sad treba odlučiti i u kojem roku

Hrvatska se još nalazi pred raskrižjem u namjeri hoće li uvesti euro u kraćem ili u dužem roku. U isto se vrijeme javno građanima preporučuje podizanje ili refinanciranje dugoročnih eurskih u kunske kredite i to s fiksnom kamatnom stopom, koja je zbog izvora financiranja u pravilu nešto viša od promjenjive, napomenuo je tijekom panela "Euro - da ili ne" Zdenko Adrović, istaknuvši da je zato važnije da se Hrvatska prvo odluči je li za brži ili sporiji proces uvođenja eura.

Pročitajte više

GEM u Osijeku: Što poduzetnici misle o gospodarskoj klimi Hrvatske i Slavonije?

Zajednička suradnja srodnih tvrtki s obrazovnim instituacijama, poticanje zaposlenika i mladih na nove izazove, ulaganje u najmoderniju tehnologiju i znanje, izlazak na zapadno-europska tržišta s kvalitetnim proizvodom konkurentnih cijena te brži rad pravosuđa i bolja regulativa, osnovni su recepti jednih od najpoznatijih slavonskih poduzetnika za razvoj poduzetništva u Hrvatskoj i Slavoniji.

Pročitajte više

GEM istraživanje - Hrvatska na začelju EU: Samo 25% građana vidi priliku u poduzetništvu

Hrvatska je u vrhu Europske Unije po iskazanim poduzetničkim namjerama, ali je percepcija o prilikama ispod prosjeka EU. Svega 25% odraslih stanovnika vidi priliku, a je to nedovoljno da se Hrvatska „odlijepi“ od začelja EU. Za razliku od Hrvatske, jedna trećina odraslih stanovnika u EU vidi priliku, što govori o velikoj razlici u potencijalu koji određuje poduzetnički kapacitet zemlje (u Švedskoj je to čak 78%). Visoka razina izraženih namjera za poduzetničko djelovanje nije rezultat uočenih prilika, nego nužde - na primjer gubitak posla. Ulazak u poduzetničku aktivnost zbog nužde vrlo često znači slabiju pripremljenost za poslovni pothvat i kratkoročniji horizont.

Pročitajte više

O cyber sigurnosti na Windays17 - Digitalizacija podiže razinu zaštite banaka

Kontinuirana edukacija klijenata, primjena novih tehnologija autorizacije transakcija i međusobna razmjena informacija svih dionika uključenih u financijsko poslovanje temelj su kibernetičke zaštite hrvatskih banaka. U tehnološkom dijelu konferencije Windays, koja se ovih dana održava u Poreču, u organizaciji Microsofta i Hrvatske udruge banaka, održan je panel kojim je još jednom ukazano na važnost sigurnosne zaštite korisnika internetskog i mobilnog bankarstva kao i poslovanja svih banaka u Hrvatskoj.

Pročitajte više

Zdenko Adrović na HRT: Uz više investicija očekujemo i rast novih kredita

Razgovori koje je hrvatska delegacija vodila u Londonu u cilju izdavanja novih euro obveznica protekli su prema mojim informacijama, sasvim dobro. Svi optimistično očekujemo pozitivnu reakciju investitora te njihovu ponudu sa što povoljnijom kamatnom stopom. Nadamo se da će to biti 10 -godišnja obveznica i uz niže kamatne stope za vanjsko zaduživanje nego dosada, rekao je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović, gostujući u emisiji „Poslovni tjedan“ na 1. programu Hrvatskog radija i na 4. programu Hrvatske televizije.

Pročitajte više

HUB sudjelovao na radionici o izvansudskom restrukturiranju neprihodujućih kredita poduzećima

Zagreb, 22. studenog 2016. - Hrvatska udruga banaka (HUB) sudjelovala je na Radionici o izvansudskom restrukturiranju (ISR) neprihodujućih kredita poduzećima, koja je u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održana u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske.

Pročitajte više

Klub glavnih ekonomista predviđa gospodarski rast od 2,9 % u 2017., a Zdenko Adrović ukazao na blagi rast kredita u Hrvatskoj

U godini koja je na izmaku zabilježili smo blagi, solidan rast novoodobrenih kredita što smatramo dobrim startom za 2017. Hrvatska bi tijekom 2017. iz EU fondova mogla povući novih 10,1 milijardu kuna pa bi novo domaće kreditiranje, koje uvijek prati te investicije u visini dodatne trećine iznosa, trebalo samo s te osnove u sljedećoj godini porasti za oko 3,6 milijardi kuna, ili čak za oko 4,5 milijardi u 2018. 

Pročitajte više

Rezultati banaka dobar oslonac u godini gospodarskog oporavka

Prošlogodišnji rezultat banaka podiže i njihovu stopu adekvatnosti kapitala na prosječno 22,5% po čemu smo među prvih četiri zemlje Europske Unije. To jamči stabilnost i kapitalnu snagu za pokretanje novog kreditnog ciklusa, ali i oslonac u slučaju eventualnih kriza ako se one u Hrvatskoj više ikada pojave, izjavio je danas direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović. Istovremeno, procjenjuje da je povrat na kapital (ROE) iznosio oko 9,5% čime su po profitabilnosti hrvatske banke u donjoj skali poretka EU zemalja. 

Pročitajte više

HUB sudjelovao na radionici o izvansudskom restrukturiranju neprihodujućih kredita poduzećima

Događanje je bila prigoda i za Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske da podsjeti na Vladine „Smjernice za restrukturiranje duga poduzetnika izvansudskim sporazumom“ koje su usvojene još u listopadu prošle godine. Zaključeno je da su potrebne dodatne stimulativne mjere za podupiranje ISR-a u Hrvatskoj, da bi dužnici razgovore o nagodbi trebali započeti što ranije te da je važno uspostaviti bolje povjerenje među vjerovnicima kako bi se zajedničkim dogovorom došlo do najboljeg rješenja za svaku pojedinu tvrtku.

Pročitajte više