Počinje ciklus radionica za prezadužene građane ''Iskoči iz duga''

Hrvatska udruga banaka u suradnji s financijskom tvrtkom BE-ON i najčitanijim dnevnim novinama 24sata te tjednikom Express danas u Zagrebu pokreće veliki ciklus Radionica za prezadužene i blokirane građane. Radionice su besplatne za sve i počet će u 17 sati u Zagrebu na Pučkom otvorenom učilištu u Vukovarskoj 68. Radionica u Zagrebu samo je početak društveno odgovorne edukacije građana. Od kraja travnja do lipnja 2018. godine Radionice će se održati u raznim hrvatskim gradovima:  Split (8. svibnja u 17 sati, Hrvatska gospodarska komora, Trumbićeva obala 4), Osijek (22. svibnja u 17 sati, Pučko otvoreno učilište Osijek, Ulica Lorenza Jagera 6), Rijeka (5. lipnja u 17 sati, Narodno učilište, Školjić ul. 9), Sisak (19. lipnja, lokacija će biti objavljena naknadno) i Vukovar (26. lipnja, lokacija će biti objavljena naknadno).

HUB je u posljednje dvije godine u nekoliko navrata analizirao iznose i blokirane račune kako bi definiranjem problema pokušali pronaći odgovarajuće rješenje pa je i ideja o radionicama došla u skladu s time.  Društvo treba pozitivne primjere te se nadamo da će oni pozitivno utjecati na sve građane koji do ovog trenutka nisu imali mogućnosti izaći iz blokade. Rješenja i izlazi uvijek postoje, moramo vjerovati u to.

''U proteklih nekoliko godina je rađeno mnogo analiza i sve upućuju da moramo poboljšati edukaciju svih ljudi. U sklopu toga smo odlučili staviti veći fokus na edukaciju građana. Ovaj put smo odlučili iznijeti dobre primjere za blokirane. Krenuli smo u akciju s radionicama u šest gradova Hrvatske na kojima bi ljudi mogli u razgovoru sa stručnjacima razumjeti mogu li i kako izaći iz blokade'', iznosi razloge pokretanja radionica predsjednik Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović.

Svaki blokirani građanin ima svoje specifičnosti i uzroke zašto je blokiran te svakome od njih treba otvoriti vrata da se kroz razgovor, traženje individualnog rješenja, a na zakonit i praktičan način pomogne da izađe iz situacije u kojoj nema financijsku slobodu.

''Naša najveća uloga je u pregovaranju s vjerovnicima, utvrđivanju i lociranju stvarnog stanja duga kao prvi korak. Drugi korak je da se taj dug ugura u kreditnu sposobnost koju građanin ima. Ideja je na kraju sve obveze zatvoriti s jednim kreditom za reprogram koji postaje jedina obveza na prihod koja lagano ide prema nuli'', izjavio je direktor financijske tvrtke BE-ON Igor Škrgatić.

Posljednja analiza HUB-a iz prošle godine je pokazala da oko 10 tisuća građana drži čak 63% posto duga za koje pretpostavljamo da su blokade duže od 5 godina i ponajviše rezultat ovrhe raznih financijskih projekata poduzeća u kojoj su se građani upuštali kao poduzetnici. To su očito dugotrajni sudski procesi gdje nije došlo do nastavka otplate. Često je riječ o dugim i neučinkovitim stečajevima nad tvrtkama u kojem vjerovnici naplaćuju tek trećinu duga.

Za ostale dužnike kojih je puno više, iznosi dugovanja su manji, ali često i uz više vjerovnika pa u edukaciji i pokušaju razgovora s vjerovnicima te individualnom pristupu sugeriramo tražiti konkretno rješenje.  Svaki uzrok blokada je različit od slučaja do slučaja. Edukacija i pokušaj rješavanja konkretnog problema je naš najveći motiv zašto podržavamo radionice. 

Uz edukaciju, građani će na radionicama, ako to žele, dobiti priliku i da kroz individualno savjetovanje pokušaju riješiti svoj problem, a posebno oni građani koji su zaposleni, ali trajno blokirani. Ako i uspiju na temelju dogovora s vjerovnicima izaći iz blokade, važno im je da pokušaju ne ući u blokadu pa se nadamo da će i za njihovu budućnost savjeti stručnjaka biti korisni.

Intervju sa Zdenkom Adrovićem, direktorom Hrvatske udruge banaka te Igorom Škrgatićem, direktorom tvrtke BE-ON pogledajte na web stranici medijskog partnera Radionica, 24sata.

LinkedIn icon