Primjena američkog Zakona o dostavljanju podataka o nerezidentnim računima u Republici Hrvatskoj

Vlade Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u postupku su sklapanja Sporazuma o unapređenju ispunjavanja poreznih obveza na međunarodnoj razini i provedbi američkog Zakona o dostavljanju podataka o nerezidentnim računima (U.S. Foreign Account Tax Compliance Act - FATCA) u Republici Hrvatskoj.

Ovim Sporazumom Vlada Republike Hrvatske obvezuje se prikupljati i razmjenjivati podatke o računima američkih poreznih obveznika u hrvatskim financijskim institucijama s Vladom SAD-a. Istovremeno će, temeljem ugovorenog reciprociteta, Vlada SAD-a prikupljati informacije o određenim računima koje hrvatski rezidenti imaju u financijskim institucijama u SAD-u, uz odgovarajuće mjere zaštite.

Prikupljanje podataka o računima američkih poreznih obveznika započet će 1. srpnja 2014. godine, a podatke će prikupljati financijske institucije od svih klijenata kako bi se utvrdio njihov status u odnosu na FATCA zahtjeve.

Podaci će se prikupljati popunjavanjem za to predviđenih obrazaca, a razmjenjivati između Porezne uprave RH i Porezne uprave SAD-a.

Na ovaj način želi se poboljšati suradnja s drugim zemljama u razmjeni poreznih podataka, unaprijediti porezni nadzor i suradnja u naplati poreza na međudržavnoj razini.

Sve detaljne informacije o provedbi FATCA-e moći ćete pronaći na internet stranicama Porezne uprave (www.porezna-uprava.hr/).

 

LinkedIn icon