Započeo European Money Week: Online predavanjima i radionicama, educiramo više od 7.000 mladih

 

 

 

 

Započeo European Money Week: Online predavanjima i radionicama, educiramo više od 7.000 mladih 

 

Zagreb, 27. ožujak 2017. – „U Europi financijska pismenost mladih je bolja u onim zemljama gdje je uspostavljen sustavni obrazovni program namijenjen financijskoj pismenosti i zato ga što prije moramo uspostaviti i u Hrvatskoj, kako bi sve ostale programe koje provodi HUB i druga udruženja bili dodatna praktična nadopuna svakodnevnom učenju“, izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović na okruglom stolu Učimo upravljati novcem,  koji se tradicionalno u povodu obilježavanja Europskog tjedna novca održava u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ovogodišnji Europski tjedan novca traje od 27. ožujka do 2. travnja, kako bi se financijskim obrazovanjem unaprijedila razina financijske pismenosti i omogućilo djeci, mladima i građanima stjecanje financijske kompetencije, nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu.

Potrebno učiti o poduzetništvu

„Sustavnim učenjem uz dodatne izvanškolske radionice i programe mladi će imati bolju priliku na vrijeme se upoznati s različitim oblicima financijskih usluga, ali i steći vještine s kojima će bolje upravljati svojim novcem i znati ga bolje planirati za vlastitu budućnost. Pritom je  važno kroz obrazovni program učiti ih posebno o poduzetništvu da mlade ohrabrimo da je dobro  poduzetnički razmišljati, znati kreirati i predstaviti drugima svoje poduzetničke ideje“, naglasio je pritom g. Adrović, dodavši da je HUB ove godine Udruzi Štedopis u povodu Europskog tjedna novca patner e-learning programu „Onlineplaćanja“.

Gotovo 2.500 mladih završilo program „Online plaćanja“

U posljednja tri tjedna, program je položilo gotovo 2.500 mladih u dobi od 16 do 24 godine. Polaznici su imali priliku doznati kako se zaštititi od prijevara i rizika financijskih zloupotreba kartica, na što paziti kad kupuju online i koja su njihova potrošačka prava.  Uz to, banke članice HUB-a i ove su godine pridružile se obilježavanju Europskog tjedna novca organizacijom niza događanja, od edukativnih predavanja učenicima u školama, radionica i izložbi, sudjelovanja na okruglim stolovima i tribinama posvećenima financijskom obrazovanju do posjeta učenika bankama. “Očekujemo da ćemo sa svim aktivnostima ove godine obuhvatiti više od 7.000 mladih, izjavio je g. Adrović.

Europa ga obilježava u 32 zemlje

Podsjetimo, Europska bankovna federacija (EBF) oformila je europsku financijsku edukativnu platformu u siječnju 2014. godine, a Europski tjedan novca prvi je put održan 2015. U prošloj godini, u programu su sudjelovale 32 zemlje s ukupno 10.000 aktivnosti za više od 350.000 mladih u dobi između 7 i 18 godina.

U projektu Svjetskog i Europskog tjedna novca u Republici Hrvatskoj sudjeluju: Ministarstvo financija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska narodna banka, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga banaka, Hrvatski ured za osiguranje, Hrvatska udruga poslodavaca, Zagrebačka burza, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te Štedopis-Institut za financijsko obrazovanje.

Više informacija o Europskom tjednu novca možete pronaći na internet stranici http://www.europeanmoneyweek.eu/.

Svi prošlogodišnji obrazovni materijali koje je izradila Hrvatska udruga banaka mogu se pronaći na internetskoj stranici HUB-a http://www.hub.hr/hr/obrazovni-materijali-o-osnovama-financija, a više informacija o temi financijske pismenosti u rubrici http://www.hub.hr/hr/financijska-pismenost

 

LinkedIn icon